Inapoi sus
Manastirile din Meteora
esti aici : Sejururi Grecia // Grecia continentala // Manastirile din Meteora

Manastirile din Meteora

 

Manastirea din Marele Meteoron

Cea mai mare dintre manastiri, de pe cel mai inalt loc din Meteora, Manastirea Mare (sau Megalo) a fost fondata in jurul zonei Meteoron in 1340 de catre calugarul Athanasios.

Manastirea Agios (Sfantul) Stefanos din Meteora

Sfanta Manastire Agios Stefanos este una din putinele manastiri din Meteora, care este locuita de maici. Se spune ca manastirea a fost construita initial in secolul 15, dar data nu e sigura. In timpul primului razboi mondial si al doilea, a fost grav distrusa de trupele germane, deoarece au crezut ca fortele grecesti rezistente au fost ascunse in manastire. Multe fresce valoroase au fost avariate, dar din fericire unele relicve au fost salvate. Biserica manastirii este dedicata lui Charalambos Agios si a fost construita in secolul 19 de catre calugarul Ambrosios. De fapt, Printul Vladislav al Tarii Romanesti a donat craniul sfantului maicilor ca pe un dar si moastele sunt tinute acolo pana in zilele noastre.

Aceasta biserica are un acoperis din lemn si este decorata cu picturi murale realizate de preotul Ioannis din Stagoi, in 1545. Agios Stefanos are un mic muzeu care afiseaza elemente ecleziastice. Accesul este foarte usor si se poate ajunge printr-un drum simplu. Manastirea ofera vederi impresionante catre Kalambaka. Agios Stefanos poate fi vizitata in fiecare zi, cu exceptia zilei de luni. Doar amintiti-va sa purtati rochia in mod corespunzator, deoarece codul de imbracaminte este strict. In caz contrar, maicile va vor oferi o bucata de panza pentru a va acoperi picioarele si umerii.

Manastirea Varlaam de la Meteora

Manastirea Varlaam este o manastire pentru calugari si poate fi accesata de pe drumul principal, dupa urcarea a 195 scari. A fost numita dupa un calugar numit Varlaam care a trait intr-o pestera aproape ca un pustnic in secolul al 14-lea si a construit o capela mica in partea de sus pe o stanca uriasa.

In secolul al 16-lea, doi frati, Theophanis si Nectarie Apsaradas, care au fost calugari intr-o manastire din Ioannina, au extins capela si au fondat o manastire. Manastirea a fost fondata de fapt in 1517 si a fost decorata in 1548 de catre Frangos Kastellanos, un iconar important bizantin, care a pictat niste fresce frumoase in biserica din Agioi Pantes. Ea are o alta biserica pe partea de nord, dedicata celor trei episcopi: Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigorie Teologul si Sf. Ioan Gura de Aur. Aceasta biserica, cunoscuta sub numele de "Capela celor trei" si a fost construita in 1627.

Manastirea de la Agia Triada Meteora

Manastirea istorica Agia Triada, ceea ce inseamna Sfanta Treime, a fost construita pe varful unei stanci din Meteora. A fost construita in jurul secolului al 12-lea de catre calugarii ce cautau refugiu din fata trupelor invadatoare turcesti. Aceasta manastire ocupa pozitia cea mai spectaculoasa dintre cele sase manastiri de la Meteora. Vizitatorii pot ajunge la partea de sus a manastirii prin urcarea a aproximativ 140 trepte abrupte. Nu exista in prezent niciun ocupant in manastire, doar un calugar care actioneaza ca si ghid atunci cand sosesc vizitatori.

Manastirea consta intr-o biserica, o trapeza, o curte si cateva chilii. Vizitatorii pot vedea in continuare sistemul de troliu cu franghii si cosuri, care a fost o data folosit pentru a transporta oameni si provizii in partea de sus a manastirii si inapoi. Daca sunteti un iubitor de cinema, veti recunoaste setarea ca scena a punctului culminant al filmului cu James Bond "Doar pentru ochii tai" care fost filmat acolo.

Manastirea Agia Varvara Roussanou in Meteora

Manastirea Agia Varvara Roussanou este una din cele sase manastiri active din Meteora. Acesta este dedicata catre Agia Varvara (Sfanta Barbara), onorata pe 4 decembrie. Complexul de constructie acopera intreaga terasa de stanca situata intr-un loc frumos cu padure verde. Manastirea a fost fondata in 1529 de fratii Ioasaf si Maxim, de la Ioannina. Katholikon dedicat Schimbarii la Fata a lui Hristos (Metamorfoza Sotiros) a fost construit in zona in 1530 peste ruinele unei manastiri catolice vechi.

Frescele templului dateaza din 1560 si sunt atribuite unui artist necunoscut al scolii de pictura cretane. Manastirea consta dintr-o cladire cu trei etaje. La nivelul solului, este Biserica Schimbarii la Fata a lui Hristos cu mai multe chilii. Al doilea nivel si al treilea este ocupat cu sali de receptie si o sala de expozitie. Acesta este situat spre drumul de la Kastraki la Meteora intre manastirea Anapafsa si Varlaam. Acesta este accesat pe scari si pe un pod lung, construit in 1930.

Manastirea Agios Nikolaos Anapafsa din Meteora

Manastirea Agios Nikolaos Anapafsa a fost construita in secolul 16 la initiativa lui Dionisie, cel care a fost preot al orasului Larissa, la acel moment. Este construita pe varful unei stanci gigante, ca si celelalte manastiri de la Meteora, si este una dintre cele sase manastiri locuite. Aceasta poate fi gasita pe drumul spre Manastirea Megalo (Grand) Meteoron. Biserica principala Agios Nikolaos Anapafsa este cunoscuta pentru picturile sale de perete bine conservate, facute in 1527 de catre renumitul pictor cretan Theophanis o Kris, cunoscut sub numele de Theophanis Bathas-Strelitzas. Manastirea Agios Nikolaos este deschisa, in fiecare zi pana la dupa-amiaza si ramane inchisa in timpul iernii.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Informatii despre Grecia continentala

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe