Inapoi sus
Portul orasului Zante, insula Zakkhyntos
Despre insula Zakynthos
esti aici : Sejururi Grecia // Insulele Ioniene // Insula Zakynthos

Despre insula Zakynthos

 

Zakynthos, sau Zante, face parte din insulele Ionice. Venetienii i-au dat numele de insula "Fioro di Levante", insemnand "Floarea Orientului" pentru ca insula are o vegetatie bogata si densa, muntii sai sunt acoperiti cu pini si campiile sale sunt deosebit de fertile.

Aceasta vegetatie bogata din Zakynthos este cauzata de climatul usor mediteranean al insulei, caracterizat printr-un nivel ridicat de precipitatii in timpul iernii si mult soare in timpul verii. Din cauza precipitatiilor, Zakynthos este o insula foarte fertila si productia agricola este importanta. Principalele produse cultivate pe insula sunt maslinii, vita de vie si citricele. Cu exceptia agriculturii, turismul in crestere este o alta sursa de venit pentru locuitorii insulei.

Zakynthos este renumita pentru mediul sau natural nealterat, mediul unor specii amenintate cu disparitia precum testoasa marina numit Caretta-Caretta care merge acolo in timpul perioadei de reproducere. Foca Monachus deasemenea, merge in Zakynthos pentru a da nastere puilor. Testoasa marina este protejata prin acordurile internationale legislatia elena.

Insula Zakynthos este renumita pentru uimitoarele sale plaje cu nisip auriu. Cele mai faimoase plaje sunt Vassilikos, Laganas, Tsilivi si Alykes. Multe din plajele de pe insula au devenit statiuni pline de viata, propunand numeroase hoteluri, restaurante, cafenele si baruri, iar altele au fost declarate zone protejate pentru reproducerea Caretta-Caretta si si-au pastrat frumusetea lor naturala. Aceasta testoasa rara foloseste deobicei plaje de nisip izolate, cum ar fi Pelouzo sau Marathonisi.

In afara de mediul sau natural deosebit, Zakynthos are, deasemenea, o cultura bogata si lunga, influentata in principal de venetieni. Insula este cunoscuta pentru traditionala muzicala si pentru arhitectura sa cu cinstructii elegante,  mai evidenta in orasul Zakynthos.

Orasul Zakynthos

Capitala si portul principal al insulei Zakynthos este orasul Zakynthos, sau Zante. Are o populatie de aproximativ 10.000 de locuitori. Orasul este situat pe partea de est a insulei si a avut o arhitectura deosebita, influentata de venetienii, francezii si englezii care au colonizat insula. Dar cutremurul puternic din 1953 a distrus cea mai mare parte a vilelor elegante si cladirilor neoclasice care infrumusetau capitala. Astazi doar cateva cladiri traditionale si bisericile sunt inca in picioare. Noul oras a fost construit pe ruinele celui vechi, in incercarea de a pastra arhitectura traditionala, dar acest lucru a fost posibil doar in cateva locuri, cum ar fi spatioasa Piata Solomos, mai ales din cauza saraciei populatiei, care a urmat marelui dezastru al cutremurului.

Malul marii, extins intre Piata Solomos (la dreapta sa), si pana la Biserica Agios Dionysios, patronul sfant al insulei (pe stanga), este locul cel mai popular si aglomerat din Zakynthos, adunand mai multe restaurante, magazine turistice si agentiile de feribot.

Toata viata comerciala si culturala a insulei este concentrata pe strada paralela cu malul apei. Piata Solomos (Plateia in greaca) este intesate de cladiri cu arcade elegante. Pietei i-a fost dat numele faimosului poet grec Dionysios Solomos, care a scris Imnul National al Greciei. Un muzeu a fost infiintat in onoarea vietii si operei poetului, si este situat in apropiere de Plateia (Piata) Agiou Markou.

Capitala din Zakynthos are un Muzeu de arta post-bizantina situat in Solomos Plateia, precum si un muzeu dedicat vietii si operei de romancierului si dramaturgului grec Grigorios Xenopoulos, situat in apropiere de Biserica Agios Dionysios.

Aceasta biserica impresionanta sta pe marginea din stanga a malul marii si este patronata de sfantul din Zakynthos al carui moaste se gasesc acolo, intr-o racla de argint sculptat. Biserica are cateva picturi frumoase si valoroase.

Keri Zakynthos

Traditionalul sat Keri este situat la 20 km spre sud-vest de capitala Zakynthos, pe varful unui deal verde. Este un sat linistit si fermecator cu case de piatra traditionale si strazi inguste, cu o populatie de aproximativ 700 de locuitori. Piata centrala a satului este cu adevarat fermecatoare si ofera o vedere magnifica asupra Marii Ionice.

Maherado Zakynthos

Satul Maherado este al doilea sat ca marime de pe insula Zakynthos si are o populatie de aproximativ 1.000 de locuitori. Acesta este situat la 10 kilometri spre vest de capitala si principala sa atractie este biserica din secolul 14 Agia Mavra, cu clopotnita sa venetiana impresionanta si o colectie de icoane si fresce.

Volimes Zakynthos

Satul Volimes este format din doua sate: Ano (sus) si Volimes Kato (Jos) Volimes. Ambele formeaza o zona agricola, un sat mare, pitoresc, de munte, situat la 30 de kilometri spre nord-vest de capitala Zakynthos. Volimes a pastrat unele dintre casele traditionale, care au supravietuit cutremurului puternic din 1953 si are o biserica, Agia Paraskevi, unde se gasesc numeroase icoane si fresce pretioase.

Argassi Zakynthos

Satul Argassi este un complex de plaja situat la 5 km sud de orasul Zakynthos, sub Muntele Skopos. Aceasta zona este foarte populara printre turisti si atrage anual multi vizitatori. Din cauza apropierii sale de capitala insulei, satului a cunoscut o importanta dezvoltare a turismului si drumul care trece prin sat este intesat pe ambele parti de catre un numar foarte mare de hoteluri, taverne, baruri si magazine turistice.

Maries Zakynthos

Satul traditional Maries este situat la 20 km spre sud-vest de capitala Zakynthos, pe varful unui deal verde. Este un sat linistit si fermecator, plin de case traditionale, din piatra, si strazile inguste si are o populatie de aproximativ 700 de locuitori. Piata centrala a satului este minunata si ofera o vedere magnifica asupra Marii Ionice.

Katastari Zakynthos

Katastari este un sat minunat situat 17 km nord-vest de orasul Zakynthos. Este o asezare pitoreasca, inconjurata de plantatii de maslini si vita de vie. Este construit sub forma de amfiteatru, drumul principal oferind o priveliste fantastica. Desi coasta Zakythos devine foarte populara in timpul verii, acest sat interior isi pastreaza caracterul sau traditional si frumusetea naturala.

Exo Hora Zakynthos

Acest sat mic de munte este situat la 36 km de capitala Zakynthos si este unul dintre foarte putinele sate care si-au pastrat casele traditionale vechi dupa cutremurul dezastruos din 1953.

Kambi Zakynthos (sau Zante Kampi)

Acest sat este foarte frumos si traditional. Din pacate, frumusetea sa este putin afectata de panourile publicitare mari ale cafenelelor care promit toate "cea mai buna vizualizare a apusului de soare". Pentru a le gasi trebuie sa urcati dealul. In portiunea partii de sus este o cruce mare, care apartine uneia dintre cafenele mentionate anterior. La aceasta va puteti bucura de o vedere magnifica. Mare se intinde spre orizont.

Tragaki Zakynthos

Tragaki este un sat pitoresc de munte situat intr-o regiune verde, acoperit cu plantatii de maslini si vita de vie. Acesta este situat la 11 km spre vest de orasul Zakynthos intr-un peisaj stancos frumos completat cu vegetatie luxurianta. Construit pe partea de nord a dealului Kavelaris, Tragaki ofera o vedere spectaculoasa catre Marea Ionica. Zona inconjuratoare ofera importante monumente si manastiri construite pe dealuri, oferind cele mai bune vederi catre plantatiile de maslini. In aproapiere exista multe plaje frumoase si statiuni populare.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Insulele Ioniene

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe