Inapoi sus
Fortareata din orasul Rhodos
Ce sa vizitezi in Rhodos
esti aici : Sejururi Grecia // Insulele Dodecanese // Ce sa vizitezi in Rhodos

Ce sa vizitezi in Rhodos

 

Palatul Marilor Maestri Din Rhodes

Palatul Marilor Maestri, este situat la capatul strazii Cavalerilor. Este usor de observat datorita turnurilor sale sferice, precum si datorita portii construita ca un arc ascutit. Palatul marilor Maestri este o cetate construita de Cavalerii Sfantului Ioan in secolul al 14-lea. Palatul are numeroase camere grandioase, cu mobilier antic, marmura rafinata policroma, sculpturi, covoare si vase fine orientale. Printre camerele cele mai importante se numara marea Sala de Receptie, Sala de Asteptare, Mozaica Medusa, camera dedicata exclusiv iconitelor, impresionanta Sala de Bal, Sala de Muzica eleganta.

Situl anticului Lindos din Rhodos

Orasul vechi Lindos, situat la 45 km sud de orasul Rhodos, a fost fondat de dorieni in secolul 10 i.Hr. In secolul al optulea, era considerat un centru comercial important, datorita pozitiei sale geografice intre Grecia si Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, a inceput sa scada in importanta in momentul cand s-a fondat orasul din Rhodos, in secolul al cincilea. Vestigiile arheologice gasite pe Acropolisul din Lindos dezvaluie bogatia orasului antic.

Exista un templu doric, datand din secolul al IV-lea dedicat zeitei Lindia Athena, oamenii obisnuind sa se ‚Äč‚Äčinchine zeitei lor patroane aducandu-i ofrande si sacrificii. Aest templu a fost construit pe ruinele unui alt templu. Propylaea (Portile) din Sanctuar erau formate dintr-o scara si cinci deschideri de usi. Veti avea sansa de a vedea o relicva unei nave antice de razboi, numita Trireme, la poalele scarii. Pe langa acestea, mai exista un templu roman dedicat Imparatului Diocletian si un perete elenistic care inconjoara Acropolisul.

Manastirea Filerimos din Rhodos Grecia

Manastirea Panagia Filerimos este situata pe un deal mai sus de Ialyssos, la 10 km de orasul Rhodos. Manastirea este dedicata Fecioarei Maria, Datatoarea de Viata (Zoodochos Pighi) si are o arhitectura mult diferita de manastirile obisnuite din Grecia. Acesta a fost construit din piatra in stil gotic, pe sit-ul de o manastire bizantine mai vechi. Manastirea a fost construita in secolul 15 de Cavalerii Sfantului Ioan, care cucerisera insula atunci. In interior, a fost asezata Icoana Sfanta a Fecioarei Maria pe care probabil Cavalerii au adus-o la Rhodos de la Ierusalim. Atunci cand otomanii au cucerit insula in 1523, Cavalerii au plecat si au luat icoana cu ei. Dupa un drum in Italia, Malta, Franta si Rusia, aceasta icoana este gazduita astazi de Muzeul National din Muntenegru.

Acropolis din Rhodos

In trecut Acropolisului din Rhodos, asezat in partea de vest a orasului nu i s-a dat mare importanta, deoarece spre deosebire de majoritatea celorlalte vechi Acropole, acesta nu era fortificat. Acropolisul din Rhodos a fost plin de sanctuare, aici isi avea sediul un imens templu precum si numeroase cladiri publice. Cladirile au fost construite strategic pe terase abrupte, sustinute de ziduri de necucerit.

Acropolis din Rodos este una dintre cele mai frumoase exemplare ale stilului elen de arhitectura, amestecandu-se armonios cu mediul inconjurator. In perioada 1912 – 1945, i-a fost incredintata excavarea din Acropolis unei Scolii Arheologice italiene de renume. Dar, incepand cu anul 1946, Serviciul Arheologic grec a preluat efectuarea de sapaturi, oferind o perspectiva fascinanta asupra istoriei si topografiei din Acropolis.

Aquariumul din Rhodos

Aquariumul din Rhodos este adapostit in cladirea statiei hidrobiologice, la marginea orasului Rhodos. Cladirea a fost construita in 1934-1936, in timpul ocupatiei italiene, cu scopul de a adaposti Institutul de Cercetari Biologice. Dupa eliberarea Insulelor Dodecanese, a fost numit Institutul hidrobiologic grecesc si i-a fost inclus un aquarium si un muzeu. Scopul Aquariumului este acela de a prezenta si de a conserva speciile de pesti din Marea Mediterana. Este o zona circulara cu 13 rezervoare mari si 15 mici. Sunt selectate si afisate public pesti si organisme din Marea Mediterana. Rezervoarele sunt realizate din ciment si fundurile lor sunt acoperite cu nisip si corali. Apa din rezervoare este apa de mare filtrata.

Valea Fluturilor din Rhodos

Valea de fluturi se gaseste in partea de vest a insulei Rhodos, la aproximativ 27 km de orasul Rodos si 5 km spre sud-est de satul Theologos. Este o rezervatie naturala, unica de acest gen. Dupa cum indica si numele, acesta este o vale verde luxurianta care este coplesita primavara si toamna, cu fluturi din genul Panaxia, specia Quadripunctaria Poda. In timpul anotimpurilor ploioase, fluturii sunt sub forma de omizi, localizati in diverse zone din jurul Marii Mediterane. Cu toate acestea, primavara, atunci cand se metamorfozeaza in fluturi, zboara spre zonele cu umiditate ridicata pentru a se reproduce. Acesta este motivul pentru care vin in aceasta vale, traversata de raul Pelekanos si cu numeroase cascade imprastiate de-a lungul acesteia.

De-a lungul anilor, valea cu fluturi s-a transformat intr-o atractie turistica populara. In fiecare an, din mai pana in septembrie, mii de vizitatori vin sa priveasca aceasta specie minunata si sa se plimbe pe potecile inguste. Racoarea acestui loc, apele curgatoare si umbra copacilor il fac ideal pentru odihna, mai ales in timpul zilelor fierbinti de vara. Podurile mici, din lemn traverseaza raul si urmeaza o cale in sus ce duce la Manastirea Panagia Kalopetra. Din pacate, fluxul de turisti are un impact negativ asupra populatiei de fluturi.

Parcul acvatic Faliraki din Rhodes

Cel mai mare parc de apa din Europa, Faliraki, este deschis din mai pana in octombrie. Este un parc minunat, dotat cu toate facilitatile si tipurile de jocuri. Aici veti gasi diferite activitati, cum ar fi slide-urile Kamikaze, o corabie de pirati asteapta sa fie explorata, bazine cu valuri, rauri lenese, gauri negre si mult mai multe. Parcul are serviciu de salvamari, care se asigura ca sunteti permament in siguranta, pentru ca sa va bucurati de jocurile de apa. Deasemenea exista, servicii medicale pentru a va ajuta cu arsurile solare.

Manastirea Panagia Tsambika din Rhodos

Manastirea Panagia Tsambika este situata la aproximativ 25 km sud de orasul Rhodos, intre Kolymbia si Archangelos. Vechea manastire Tsambika este construita pe varful unui deal cu vedere la mare si la superba zona inconjuratoare, in timp ce noua manastire, care functioneaza astazi, se gaseste pe drumul ce leaga Archangelos cu orasul Rhodos. Nu se stie cand a fost fondata vechea manastirea dar stim ca a fost reconstruita in 1770 de catre un calugar. Unele surse mentioneaza ca pe acelasi amplasament ar fi existat in antichitate un altar dedicat zeitei Artmeis, unde obisnuiau sa se sacrifice animale.

Aceasta manastire a fost construita in stilul Dodecanesian al bisericilor si are portiuni neacoperite. Podeaua templului si curtea sunt acoperite cu pietris si scoici, asa cum se practica in acele vremuri. Unele icoane dateaza din secolul al 19-lea, iar iconostasul este chiar mai vechi.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Infomratii despre Insulele Dodecanese

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe