Inapoi sus
Ce sa vizitezi in Kos
esti aici : Sejururi Grecia // Insulele Dodecanese // Ce sa vizitezi in Kos

Ce sa vizitezi in Kos

 

Asklepieion in Kos

Asklepieion este un centru medical vechi plasat in afara orasului Kos la 4 km sud-est de sat. Acesta dateaza din prima jumatate a secolului al treilea i.Hr. si a fost construit in onoarea zeului sanatatii si medicinei, Asklepios, dupa moartea renumitului medic antic grec Hippocrate. Simbolul caracteristic a acestei institutii, care poate fi inca vazuta, a fost sarpele, grecii onorand acest animal, datorita capacitatii sale de a selecta ierburi curative.

Medicii din acest spital au fost, de asemenea, preoti si exista un sanctuar pentru toti cei care doreau sa se roage. In ciuda schimbarilor de structura cauzate de cutremure, se vad usor camerele care au facut parte din aceasta cladire. Prima terasa este inchisa de o portico in forma de ∏ (litera greceasca P), care se deschide in partea de sud. In aceasta portico se spune ca se organizau cursuri medicale dar acest lucru nu este dovedit.

In partea de est se afla un complex de bai romane, datand din secolul al treilea, precum si cateva porticuri, care au deservit pacientilor si familiilor lor. A doua terasa este cea mai veche structura a acestei constructii, ruinele unui altar datand din secolul 4 i.Hr. La sud se gaseste o zona numita "Avato", folosita de pacientii care asteptau sa-l vada pe Asklepios aparand, pentru a-i vindeca in somn. Pe partea din stanga si dreapta a altarului, exista ruinele a doua temple mai mici. Unele coloane din Templul lui Apollo au fost restaurate in perioada ionica (sec II i.Hr.). In spate, pe terasa a treia, este templul doric al lui Asklepeion, datand din secolul al doilea. Deasemenea, centrul lui Asklepieion detine o biserica dedicata Panagia Tarsou, construita in perioada crestina timpurie. Aceasta perioada a fost influentata de renuntarea la credinta in Asklepieion, dovedita prin faptul ca centrul nu a fost reconstruit dupa cutremur. Ce a ramas din aceasta biserica este doar o inscriptie cu initialele ICXP, inseamnand "Iisus Hristos".

Castelul Cavalerilor

Castelul Cavalerilor Sfantului Ioan din Kos, a fost construit cu piatra locala si pe resturile constructiei anterioare. Se mai vad inca un anumit numar de blazoane pe zidarie, pe unele coloane, baze si arhitrave ce provin din ruinele orasului vechi. A fost construita in timpul ocupatiei Cavalerilor, care a durat peste doua sute de ani.

Aceasta piesa de arhitectura si de inginerie in constructii, uimeste vizitatorii prin podul de piatra folosit pentru a lega acea parte de zona Kos - care obisnuia sa fie o insula - cu domeniul principal. Astazi este numit "Phoinikon", ceea ce inseamna palmieri. Dupa ce trec peste pod, vizitatorii pot vedea incinta din 2 stanci a castelului. Minunatele patru turnuri sunt circulare si sunt situate in cele patru colturi. Incinta de Sud-Est - cea mai mare - include turnul de sud si inca mai are porturi arma, metereze si bastioane pe toate colturile. Exista un pod ce comunica cu ambele incinte care au un sant mare intre ele. Constructia castelului a durat mai multi ani, si dateaza din perioada 1380 - 1514.

Odeonul roman din Kos

Anticul Odeon din Kos a fost construit de romani in secolele doi si trei. Acesta a fost gasit in inceputul secolului 20, impreuna cu gimnaziul si baile romane, toate fiind in conditie buna. Aceste constructii sunt plasate pe partea de est si vest de Casa Romana, care face parte din Orasul Antic si domeniile sale de sapaturi.

Unul dintre principalele avantaje ale acestui complex, este ca sunt concentrate mai multe locuri importante care pot fi vizitate in timpul unei singure plimbari, fara a fi nevoie de deplasarea pe distante mari  si fara a pierde timp sau bani. In ceea ce priveste Odeonul roman, desi a fost restaurat, primele noua randuri de scaune sunt inca cele originale din marmura, care erau ocupate de cetatenii importanti. Dupa ele, Odeon are si alte cinci randuri de scaune realizate din granit, destinate oamenilor obisnuiti.

Are in prezent un numar total de 18 randuri de scaune. Alte parti care au fost, deasemenea, gasite in stare buna, precum podeaua, aripile, si groapa orchestrei. In plus, au fost descoperite mai multe statui. Fidel traditiei si ideologiei lor, romanii au construit acest Odeon in Kos, precum si altele in Imperiul lor. De fapt, amfiteatrele lor faimoase au fost adevarate centre de divertisment, in Roma gasindu-se  Coliseum cel mai mare, cu o capacitate de 50.000 de persoane. Practic, oamenii mergeau la amfiteatre precum Odeon pentru a vedea lupte intre sclavi, criminali, prizonieri de razboi, si uneori intre acestia si animalele salbatice. Aceasta traditie a inceput cu ideea funeraliilor de divertisment, si a constat in lupta dintre oameni.

Casa Romana din Kos

Casa Romana este o zona importanta de excavare. Aceasta casa prezinta stilul arhitectural care a dominat insula in perioada elenistica si cea romana. Este un conac frumos, cu un stil similar cu cladirilor din Pompei. Dateaza din secolul al doilea si a fost construita pe ruinele unei alte case din perioada elenistica. In afara de arhitectura frumoasa, casa iese in evidenta datorita frescelor sale, dintre care cea mai remarcabile prezinta o pantera care ataca un urs, precum si decorul elaborat si statuile care dateaza din perioada elenistica tarzie si sunt in prezent expuse la Muzeul din Kos si restul de mozaicuri datand din secolul al treilea AD. Casa Romana poate fi gasita la dreapta Strazii Grigoriu Pemptou, la vest de orasul Kos si foarte aproape de Odeonul roman.

Castelul de Antimachia in Kos

Pe un mic deal, mai sus de satul Antimachia, la sud de orasul Kos, exista un castel venetian, cunoscut ca si Castelul de Antimachia. Constructia sa a fost inceputa in secolul 14 de catre Ordinul Cavalerilor Sfantului Ioan, dar constructia s-a terminat catre sfarsitul secolului al 15-lea, dupa cum se poate observa la o inscriptie deasupra portii principale, cu data 1494 inscriptionata pe ea. Aceasta este aproximativ din aceeasi perioada a constructiei Casteluilui Nerantzia din orasul Kos. Fortificatiile externe ale Castelului raman puternica pana in prezent, desi au trecut atat de multe secole si au suferit numeroase atacuri. Singura intrarea in Castel este in latura de nord si este protejata prin porti duble. Deasupra intrarii, este gravat in marmura  simbolul Cavalerilor.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Infomratii despre Insulele Dodecanese

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe