Inapoi sus
Insula Santorini, Grecia
Ce sa vizitezi in insula Santorini
esti aici : Sejururi Grecia // Insulele Ciclade // Ce sa vizitezi in insula Santorini

Ce sa vizitezi in insula Santorini

 

Caldera Santorini

Cuvantul “caldera” este derivate din cuvantul spaniol “cauldron” care inseamna depresiune create de catre o eruptie vulcanica, ce se intinde pe cel putin 1 mila distanta. Acum 3 500 de ani Santorini a fost martora unei eruptii vulcanice care s-a produs in Marea Egee si din care a rezultat aceasta caldera. Caldera Santorini are aprox 4 mile in diametru. Este considerat unul dintre minunile naturale ale planetei. Eruptia vulcanica a schimbat pentru totdeauna topografia coastei mediteraneene.

In partea cea mai nordica a calderei se afla pitorescul oras Oia. Orasul este preferat de turisti pentru ca este tot timpul animat, cu multe baruri, restaurante si hoteluri, toate pozitionate ideal pe primontorii stancoase pentru a oferi privirii peisajele panoramice din Caldera Santorini. Se poate ajunge aici pe un drum care serpuieste printre stancile abrupte ce formeaza periferia estica a insulei. In anumite puncte de pe drum acesta se ingusteaza astfel ca arata mai degraba ca o creasta pe care abia au loc doua benzi si nu exista balustrade de protectie. Nu e de mirare ca drumul spre Oia nu e pentru cei slabi de inger. O caracteristica a satelor de pe insula sunt ca au fost construite chiar pe marginea calderei. Arealurile periferice ale calderei sunt expuse vanturilor puternice.

Astazi Caldera Santorini este una dintre cele mai importante configuratii geologice de pe Pamant, fiind subiect de studiu pentru geologi si arheologi. Caldera Santorini are o altitudine ce variaza de al 150 la 350 m. Distanta de la un capat al insulei la celalalt, respectiv de la Capul Exomitis la Capul Mavropetra este de 18 km. Latimea insulei variaza de la 2 la 6 km.

Vulcanul Santorini

Vulcanii ce poti fi admirati pe insula Santorini sunt reprezentati de cei de pe insulele Palea Kameni si Nea Kameni (palea=vechi, nea=noua, kameni=ars). Aceste doua insule sunt pozitionate in centrul bazinului Santorini, fiind geografic cele mai noi insule din Mediterana estica.

Palea Kameni s-a format cu 2000 de ani in urma, iar Nea nu este mai veche de 500 de ani. Caldera, asa cum este denumit vulcanul, este principala atractie a insulei si constituie amplasamentul a multe sate.

Caldera ofera o priveliste minuntata din satele de pe stancile inalte, in special la apus. Turisti pot vizita vulcanul, luand una dintre cursele zilnice carora li se face reclama in orice sat. Se pot plimba pana pe versantii vulcanului. Nea Kameni este cel central, iar pe malul sau, dupa 20 de minute de plimbare in acest peisaj “lunar” veti descoperi craterul si alte deschideri prin care ajunge la suprafara un gaz sulfuros. De aici se pot vedea satele de pe stanci. Cel mai vechi vulcan, Palea Kameni are izvoare termale.

Muzeul Antica Thira din Santorini

Chiar si din exterior muzeul este foarte spectaculos. De cand intrati veti observa aerul conditionat care va va face turul mai placut. Explicatiile la fiecare exponat sunt detaliate si interesate. Muzeul este patrat si trebuie sa faceti dreapta dupa ce ati intrat. Una dintre primele lucruri pe care le veti vedea vor fi fosile ce includ cateva frunze de maslin. Pe masura ce veti inainta printre vitrine veti observa un cuptor de lut si o cada care ies in evidenta si va vor face sa va intrebati cum ar putea cineva sa le foloseasca.

Greutatile si dimensiunile vaselor sunt un indicator al existentei unui sistem de masura inainte ca alte civilizatii sa-l inventeze. Mai departe veti vedea cateva fresce superbe inclusiv Casa Doamnelor. Explicatia modului de realizare este facuta pe larg si merita citita. Deasemenea o sa puteti admira si o figurina de aur a unui ibex ce straluceste puternic.

Magarii din Satorini

Santorini va ofera sansa sa calatoriti pe insula pe spatele unui magar. Desi pentru unii poate ideea e absurda, pentru cei mai multi este un mod distractiv si autentic de a experimenta insula si farmecul ei. Cel mai bun loc sa gasiti magarii este in vechiul port.

Magarii sunt de asemenea folositi in nunti traditionale, unde mireasa calareste un magar frumos impodobit catre biserica si inapoi spre casa ei. Daca distanta este prea lunga pentru a merge cu magarul de obicei se fac poze in fata bisericii sau casei. Magarii sunt foarte blanzi, si aveti posibilitatea de a va lasa copii la o plimbare placuta. Trebuie sa fiti constienti ca aceste animale au o tendinta de a merge un pic repede si va pot cauza un pic de neliniste dar trebuie sa tineti minute ca puteti avea incredere in ei si in stapanii lor.

Intr-o era a montaignerousse si a masinilor rapide acesta este un mod grozav de a experimenta farmecul vremurilor trecute. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa aveti incredere si sa va bucurati de plimbare.

Magarii din Santorini

Podgoria Volcan in Kamari, Santorini

Podgoria Volcan este o crama moderna care apartine familiei Koutsogiannopoulos. Istoria acestora incepe in urma cu cateva secole, cand stramosii acestei famili au venit din Sparta in Syros, unde si-au inceput afacerea cu vanzarea de ulei. In cele din urma s-au stabilit pe insula Santorini si au inceput sa produca vin dupa ce si-au dat seama de potentialul fantastic al insulei in productia de vinuri de calitate. In doar cateva decenii au devenit o prezenta viticola puternica pe insula si chiar si-au construit propriul vas pentru a exporta pe mare vinurile spre Rusia.

Intreaga istorie a podgoriei familiei Koutsogiannopoulos, din 1660 pana in present, este expusa in crama subterana unde turistii pot face un tur ghidat a “canava”-lei muzeu. O prezentare multimedia in 9 limbi expune istoria podgoriei din secolul al XVII-lea pana in present. Metodele traditionale de cultivare sunt inca folosite aici. Tururi ghidate ale cramei sunt oferite vizitatorilor intre lunile Aprilie si Octombrie. Pentru a ajunge aici mergeti pana in Vothonas si apoi pe drumul ce duce la Kamari.

Situl arheologic Antica Thera din insula Santorini

Cei ce viziteaza acest loc prima data ar trebui sa mearga pe traseul de pe strada principala ce meandreaza prin Antica Thera pentru a vedea locuri pitoresti precum Kamari, Fira si mai departe azurul Marii Egee. Situl arheologic de la Antica Thera are o gama larga de vestigii ce au apartinut diferitelor epoci ale civilizatiei egeene. Tot aici veti gasi bai romane elegante langa magazine elenistice. De asemenea trebuie vizitate Zidurile Bizantine.

Ca turist e posibil sa nu vedeti imediat logica in diversitatea extraodinara a sitului de la Antica Thera. Un ghid care sa va prezinte situl este un avantaj. Cel mai important, nu uitati sa vizitati Terasa Festivalurilor. Acesta este un loc unde barbatii dansau goi pentru a il slavi pe zeul Apollo. Pentru cei cu multa energie puteti merge pe jos tot drumul si sa admirati fantasticul peisaj al insulei. Veti intalni si o pestera cu un izvor in interior.

Muzeul Arheologic din orasul Fira

Intrarea la Muzeul Arheologic din orasul Fira costa cativa euro si cu acelasi bilet puteti intra si la Muzeul de Istorie Thera. Elementele principale le constituie cateva vase preistorice de la Akrotiri si figurine de marmura. Nu este foarte mare si poate fi vizitat in circa o jumatate de ora. Statuetele de lut merita o privire mai atenta, veti putea vedea diferite pasari, animale si delfini. 

Catedrala Mitropolitana Ortodoxa din orasul Fira

Catedrala este amplasata proeminent in partea de jos a orasului si poate fi vazuta de la distanta din diferite puncte de pe insula Santorini. Arcadele creaza o curte unde se poate vedea o clopotnita impresionanta. Curbele arcurilor sunt oglindite in cupola de deasupra.

In afara catedralei se observa un frumos mosaic, dar la o privire atenta veti observa si ca dateaza din 1975. Catedrala in sine a fost construita initial in secolul al XIX-lea, dar a fost reconstruita dupa cutremurul din 1956 si se observa ca este destul de moderna.

Catedrala Catolica din orasul Fira

Aceasta contrasteaza puternic cu vecinele sale bizantine. Exteriorul de culoarea piersicii o face sa iasa in evidenta din departare, la fel ca si marimea sa. Este frumos ornata cu un turn cu ceas si nu are clopote.

Inauntru este la fel de frumos decorata cu imagini religioase incadrate de coloane. Cupola este violet la interior in timp ce alte parti sunt colorate in portocaliu si crem. Priviti dinspre confesional spre usa. Se poate de asemenea observa ca biserica este mai noua: a fost restaurata si redeschisa in 1975, deoarece a avut de suferit de pe urma cutremurului din anii ’50.

Manastirea Agios Nikolaos

Manastirea de Maici Agios Nikolaos este localizata intre satele Firostefani si Imerovigli. Este dedicata sfintilor: Agios Panteleimon, Zoodoxos Pighi (care inseamna “Izvor datator de viata”) si Agios Nikolaos.

Manastirea a fost fondata la data de 6 Decembrie 1651 si este a doua constuita pe insula. Familia Gizi, una dintre putinele familii ortodoxe care locuiau in castelul venetian Skaros, au decis sa-si transforme capela proprie in manastire, care initial a ramas in acel loc pana in 1815. In acel an, arhiepiscopul insulei Santorini a dat permisiunea mutarii manastirii in prezenta locatie, unde exista o mica capela inchinata lui Zoodohos Pighi.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Informatii despre Insulele Ciclade

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe