Inapoi sus
Ce sa vizitezi in regiunea Chania
esti aici : Sejururi Grecia // Insula Creta // Ce sa vizitezi in Chania

Ce sa vizitezi in regiunea Chania

 

Locuri de vizitat in orasul Chania din Creta

Baile turcesti, in zona portului, sunt localizate intr-o cladire superba cu un dom superb si pot fi vizitate.

Frumoasa Poarta Renieri  de origine venetiana, este localizata pe una dintre strazile principale ale orasului, numita Strada Theophanous.

Veranda Gradinii Municipale a Chaniei care a fost proiectata de Reouf Pasha in 1870, in concordanta cu modelele europene, e interesant de vizitat si constituie un loc placut unde va puteti petrece ziua si puteti face o plimbare prin natura.

Pe Strada Zambelli, una dintre principalele strazi din Chania, vizitatorii pot admira impozantul Palat venetian, pe care este afisata o emblema heraldica si o inscriptie latina.

Vizitatorii pot deasemenea sa se plimbe in jurul Pietii Municipale care a fost construita in 1911 si este loclizata in centrul Chaniei. Sunt vandute diferite sortimente de carne si peste proaspat, precum si diferite produse locale.

In port, frumoasa moschee restaurata, datand din 1645, adaposteste Organizatia de Turism a Greciei.

Merita deasemenea vazuta si celebra  Halepa, care adaposteste palatul Marelui Comisionar, rezidenta lui Eleftherios Venizelos si a Bisericii Sfintei Magdalena, care a fost construita in concordanta cu stilul arhitectural ruso-bizantin.

Alte noi cartiere importante sunt Koum Kapi (localizat in est, in afara zidurilor), Bolari (la est de Koum Kapi) si Kainourgia Hora (Noul Oras) localizat in partea de vest a Chaniei.

Farul din Chania

Farul din Chania are o locatie ideala la sfarsitul digului pe Coasta de Nord a Cretei. Magnifilul far a trecut printr-o renovare. A fost construit in intregime de venetieni si e remarcabil datorita formei sale cilindrice. Cel din prezent isi datoreaza existenta egiptenilor, care l-au reconstruit pe fundatia celui construit de venetieni. Farul este construit din blocuri de piatra.

Baile Publice din Chania (Hammam)

Hammamurile au fost aduse in Chania de otomanii din Asia Mica. Aceste Hammam, sau bai publice, reprezinta o veche traditie musulmana. Igiena corporala era indeaproape asociata cu veneratia si meditatia, iar potrivit Koranului, doar apa curgatoare poate purifica. Hammasurile au jucat un rol important in Cultura Orientului Mijlociu si au servit ca si locuri de intalnire, ritualuri de purificare, precum si ca structuri arhitecturale, institute, etc. Hammasurile in cultura Otomana au inceput ca si elemente structurale atasate moscheilor iar mai tarziu au evoluat institutii si in final au devenit complexe structurale monumentale. Un Hamman este format din 3 sali principale interconectate – sickaklik care e sala fierbinte, tepidarium – sala calda si so─čukluk- sala rece.

Faimoasele Chei ale Samariei din Chania Creta

Cheile Samariei, situate in partea de sud a Chaniei, sunt pe locul doi in preferintele turistilor care viziteaza Creta si totodata un loc minunat pentru drumetii. Turisti din toata lumea incearca sa treaca prin aceasta trecatoare. In 1962, Cheile Samariei au fost declarate Parc National, in incercarea de a proteja in special speciile pe cale de disparitie precum kri kri, o capra salbatica cretana care traieste doar in Samaria. In afara de kri kri, in aceasta zona vietuiesc multe alte specii de flora si fauna pe cale de disparitie. Aici obisnuia sa existe un mic satuc, cu acelasi nume, dar acesta a fost abandonat in 1962 pentru ca zona sa poata fi declarata Parc National.

Numele defileului si al satului provine de la numele Bisericii Sfanta Maria, situata in interiorul defileului. Marimea acestui defileu este de 16 km si se spune ca ar fi cel mai mare defileu din Europa. A fost creat de un rau care curge intre enormii Munti Albi si Muntii Volakias. Defileul incepe din partea de sud a Platoului Omalos si se sfarseste la malul marii Libiei, in satul Agia Roumeli. Lungimea propriu-zisa a cararii prin parc este de 13 km, dar de la iesirea din parc si pana la satul Agia Roumeli, de unde se poate gasi transport in comun, sunt alti 3 km, totalizand astfel 16 km de mers pe jos. Inaltimea defileului difera de la 150 m la 3,5 m. In cele mai inalte puncte peretii muntelui ating inaltimea de 500 m deasupra nivelului marii. Timpul necesar parcurgerii traseului difera de la 4 la 7 ore, in functie de capacitatile fiecarui drumet.

Acest defileu este deschis este deschis de la inceputul lunii mai pana tarziu in Octombrie. Parcul este deschis de la ora 7 dimineata pana la ora 15. Dupa ora 15  si pana la ora cand asfinteste soarele, mai puteti face plimbari de doar 2 km, fie din Xyloskalo sau din Agia Roumeli. Trebuie sa aveti o conditie fizica buna pentru a parcurge acest traseu, deoarece poate deveni obositor, in mod special vara cand soarele este extrem de fierbinte.

Bungee Jumping in Chania

Zona Chania din Creta, este azi cel mai excitant loc de bunjee jumping din Grecia. Desi pana in 2004, podul din orasul Halkida, la 100 km nord de Atena, era cel mai populat loc de bungee jumping, azi a fost substituit de podul din Aradaina,  la 65 de km sud-vest de Chania, in apropierea satului Sfakia. Acest vechi pod militar care leaga marginile unui canion, are toate certificarile necesare practicarii acestui sport. Mai mult, cu o inaltime de 138 de m, este cel mai inalt pod din Grecia si al doilea cel mai inalt pod pentru bungee jumping din Europa.

Manastirea Panagia Chrissoskalitissa in Chania

Manastirea Panagia Chrissoskalitissa este situata pe varful unei culmi la sud vest de Chania Creta. Locatia sa ofera o imagine uimitoare a marii si a minunatelor plaje din Elafonissi aflate dedesubt. Numele manastirii, Chrissoskalitissa, inseamna “pasul de aur” iar traditia spune ca scarile care urca spre manastire contin o treapta de aur, dar doar oamenii cu inima pura o pot vedea. Aceasta manastire a fost construita in perioada venetiana si a fost dedicata la inceput Sfantului Nicolae. In timpul ocupatiei turcesti, a fost abandonata si doar cateva casute mai impanzeau locul. In acele zile, manastirea era folosita ca si adapost de cei prinsi in timpul furtunii. Manastirea a redevenit locuita in 1855 cand un calugar din Askifou a renovat-o si a construit noi chilii.

Fortareata Frangokastello in Chania Crete

Frangokastello este un important monument istoric al regiunii Chania, Creta. Acest castel a fost construit in 1371-1374. Munca de constructie a fost inceputa de venetieni, care cucerisera Creta in acea perioada. Scopul acestui castel fusese defapt acela de a servi ca baza militara a armatei venetiene. In afara de a proteja zona si casele nobililor de atacurile piratilor si ale dusmanilor, acest castel a mai fost folosit si ca baza a rezistentei impotriva cuceritorilor.

La inceput, acest castel a fost numit de localnici Frangokastello, insemnand “Castelul Francilor”(venetienilor). In timpul constructiei sale, barbatii din Sfakia obisnuiau sa invadeze aceasta zona si sa distruga toate constructiile recente, pentru ca venetienii sa nu aiba o baza de unde sa avanseze in interiorul insulei. Totusi, intr-o noapte, barbatii din Sfakia, condusi de Patsos, au fost prinsi si spanzurati. Venetienii au construit Frangokastello intr-o forma rectangulara. Au construit turnuri masive si puternice in fiecare din cele patru colturi. La poarta gigantica, au construit un invelis din arme, pentru a demonstra vitejia venetiana. Totusi, toate constructiile si fortificatiile venetiene care pot fi vizitate azi, au fost finalizate de turci, in timpul domniei otomane (sec XVII – XIX)

Muzeul maritim al Cretei din Chania

Muzeul Maritim al Cretei este adapostit in Fortareata venetiana Firka, plasata la intrarea in Portul din Chania. Aceasta locatie are o importanta istorica, deoarece in 1 Decembrie 1913 acolo s-a arborat steagul Greciei, simbolizand unificarea Insulei Creta cu Grecia. Ideea care a stat la baza construirii muzeului a fost sa construiasca un loc care sa prezinte traditia navala a Greciei si in special istoria navala a Cretei.

Astfel ca acest muzeu a fost fondat in Mai 1973 de catre Vice Amiralul A. Yannopoulos, care servea ca si Amiral in Chania. Costurile fondarii si functionarii acestui muzeu au fost suportate de multi militari si cetateni distinsi ai cretei. Astazi eponatele sunt clasificate pe unitati. Prima expozitie dateaza din perioada preistorica, pana in secolele 6 i.Hr. si include modele de vase si picturi reprezentand batalii navale din timpul Razboiului Persan si a celui Peloponesian. Urmatoarea colectie dateaza din Perioada Bizantina si post Bizantina. Aceasta perioada este foarte importanta pentru Marina greceasca pentru ca a marcat sfarsitul vaselor cu vasle si inceputul folosirii navelor cu o tehnologie mai avansata.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Informatii despre Insula Creta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe