Inapoi sus
Cladirea parlamentului din Atena
Ce sa vizitezi in Atena
esti aici : Sejururi Grecia // Atena // Ce sa vizitezi in Atena

Ce sa vizitezi in Atena

 

Odeonul lui Herodus Atticus din Atena

Construit la baza stancii Acropole, amfiteatrul antic Herodeion, cunoscut sub numele de Odeonul lui Herodus Atticus, este astazi unul dintre cele mai bune locuri pentru a experimenta un spectacol live de teatru clasic. Acest teatrul antic a fost construit in vremea romanilor, in aproximativ 161 d.Hr. de catre filosoful roman, profesor si politician Herodes Atticus. A fost construit in memoria sotiei sale, Aspasia Regilla care a murit in 160 AD. Acest amfiteatru semi-circular are un perimetru de 1250 metri, cu o capacitate de mai mult de 6.000 de persoane. Zidul initial al scenei era inalt, pe 3 etaje si era decorat cu marmura si piese de ceramica in timp ce astazi se afla in ruine. Zona de relaxare a fost prevazuta cu marmura si  acesta a fost renovata in prezent. Un acoperis de lemn de cedru a acoperit teatru din cele mai vechi timpuri.

Templul lui Zeus Olimpianul de la Atena

Acest templu jumatate in ruina este dedicat lui Zeus, conducatorul zeilor olimpici. Acesta se afla la o distanta mica de mers pe jos din centrul Atenei, la numai 500 m sud-est de Acropole si 700 m la sud de Piata Syntagma. Acest templu este foarte aproape de alte monumente din Atena, cum ar fi Kallimarmaro Stadion, Arcul lui Hadrian si Zappeion Megaron. Constructia acestui templu a inceput in secolul al 6-lea i.Hr. si designeri au fost numiti arhitectii Callaeschrus, Antimachides si Porinus. Initial trebuia sa fie construit din calcar in stil doric auster si dimensiunea sa trebuia sa fie cea mai mare dintre toate templele. Cu toate acestea, lucrarile s-au oprit in 510 i.Hr. din cauza tulburarilor politice, cand tiranul Hippias a fost exilat din Atena.

Templul a ramas nefinalizat in urmatorii 336 ani. In 174 i.Hr., regele Antioh IV Epifanes a inceput reconstructia templului, inlocuind materialul de constructie din calcar cu marmura de inalta calitate modificand si stilul arhitectural de la doric la corintic. De fapt, aceasta a fost prima data cand ordinul corintic a fost folosit pentru decorarea exterioara a unui templu. Cu toate acestea, atunci cand a murit Antioh, proiectul a ramas neterminat din nou. In 125 i.Hr., imparatul roman Hadrian a inclus acest templu in programul sau a cladirilor din Atena. Multe statui de zei si imparati romani impodobeau templul, inclusiv o statuie chryselephantina enorma a lui Zeus.

In forma sa finala, Templul avea 104 coloane de 17 m inaltime fiecare de 2 m in diametru. Din pacate, acest templu si-a pastrat grandoarea pentru doar cateva secole. In 267 d.Hr., in timpul unei pradari din Atena, templu si o mare parte a orasului a fost deteriorat. In 425 d. Hr., in urma dominatiei crestinismului, imparatul bizantin Teodosie al II-lea a interzis cultul zeilor antici grecesti si romani in templu. Mai mult, el a permis oamenilor sa foloseasca marmura  fina pentru construirea de biserici, adapoaste si alte cladiri din oras. Pana la sfarsitul perioadei bizantine, la mijlocul secolului 15, doar 21 din cele 104 coloane au supravietuit. Templul a suferit mai multe daune in timpul domniei turcesti si in primele decenii ale statului grec. In 1852, o furtuna puternica a distrus in totalitate sala si statuiamare a lui Zeus. Pana in acel moment, doar 15 coloane supravietuisera si a saisprezecea coloana a fost culcata la pamant. Lucrarile de excavare si de restaurare a templului au inceput in cele din urma in secolul al 19-lea si inceputul secolului al douazecilea de catre arheologii greci si germani si de catre Scoala Britanica de la Atena. Astazi, templul lui Zeus este considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase monumente antice ale orasului.

Arcul lui Hadrian din Atena

Arcul lui Hadrian este un arc de triumf care se afla la o distanta mica de mers pe jos dinspre Piata Syntagma, chiar intre piatra de la Acropole si templul lui Zeus Olimpianul. La nord-vest, acest monument se afla fata in fata cu Monumentul Lycicrates din Plaka. Constructia acestui templu a inceput in 131 i.Hr. pentru a sarbatori sosirea imparatului roman Hadrian si sa ii multumeasca pentru binefacerile lui aduse orasului. Nu se stie exact cine a construit acest arc, indiferent daca a fost atenienii sau cetatenii din alt oras. In mod simbolic locul de amplasare al arcului a fost de a demarca partea veche a orasului Atena si noul oras al lui Hadrian.

Fabricat din marmura pentelica, aceast arc este de 18 m inaltime, 12,5 m latime si 2,3 m in adancime. Arhitectura sa seamana cu o multime arcuri romane si este incoronata de pilastri de ritm corintic. Designul este complet simetric. Monumentul are doua straturi, la centrul Stratul de jos este o poarta arcuita prin care se poate trece. De asemenea, au existat doua coloane, conectate prin arhitrave intre cele doua straturi. Doua inscriptii sunt sculptate in arhitrava, cate una pe fiecare parte: prima pe partea spre Acropole scrie "Aceasta este Atena, orasul antic al lui Tezeu", a doua pe de alta parte, indreptata spre noul oras zice "Aceasta este orasul lui Hadrian si nu al lui Tezeu ". Este evident ca orasului antic i s-au adaugat noi cartiere ca urmare a extinderii facute de imparatul Hadrian.

Stadionul roman din Atena

Este cunoscut ca Stadionul roman, Stadionul Panathenaic sau doar Kallimarmaro (care inseamna "facut din marmura fina"). In orice caz, ne referim la acest stadion incredibil care se afla la capatul strazii Herodes Atticus , la o distanta mica de mers pe jos de la templul lui Zeus, Arcul lui Hadrian si Acropole.

Templul lui Poseidon in Sounion Atena

Capul Sounion se gaseste la aproximativ 70 km spre sud-estul Atenei, pe varful sudic al peninsulei Attica. Potrivit mitului, acesta este locul unde Egeu, regele Atenei, a cazut in mare, din cauza unei neintelegeri. Tezeu, fiul lui Egeu, a calatorit in Creta sa-l omoare pe Minotaur, monstrul legendar care a trait in palatul din Knossos, si sa elibereze orasul Atena de la obligatia de a transmite sapte baieti si sapte fete in fiecare an regelui Cretei, numai pentru a fi mancat de Minotaur.

Tezeu, i-a zis tatalui sau ca, daca il ucide pe Minotaur, va inalta o panza alba pe vas, la intoarcerea acasa. Tezeu a ucis intr-adevar, minotaurul si se intorcea catre Atena in conditii de siguranta si de bine, dar, din pacate, a uitat sa arboreze panza alba si cea negra era arborata pe catargul sau. Egeu vazut nava cu panza neagra la Capul Sounion si a crezut ca fiul sau era mort. Disperarea lui l-a facut sa se arunce in mare si, mai tarziu, atenienii au dat numele sau marii, Marea Egee.

Prima versiune a templului a fost construita in perioada arhaica, dar a fost distrusa de catre persi in 480 i.Hr., in al doilea razboi greco-persan. Pericle, faimosul conducator atenian, a reconstruit templul lui Poseidon, probabil in jurul anului de 440 i.Hr. dar doar cateva coloane din el au ramas pana in prezent. O statuie inalta de 5m a lui Poseidon obisnuia sa stea in interiorul templului, dar astazi doar o parte din ea mai exista si este afisata in Muzeul Arheologic din Atena. Friza templului a fost facuta din marmura de pe insula Paros si descris legendele lui Tezeu. Pe o coloana, se poate vedea cuvantul "Byron" gravata de celebrul poet Lord Byron in timpul unei vizite in 1810.

Antica Agora din Atena

Antica Agora, este una dintre cele mai importante situri din capitala greaca, fiind situata la nord-vest de Acropole, intre cartierele Thission si Monastiraki. Este o zona mare cu ruine antice si multa verdeata, antica Agora a fost centrul Atenei, in antichitate, locul in care aveau loc adunarile politice si judecatile. La inceput, Agora avea case particulare, pana cand a fost reorganizata de tiranul Pesistratus in secolul al  6-lea i.Hr.. Desi el insusi si-a construit resedinta in interiorul Agora, el a facut toate celelalte case sa se mute, a inchis puturi, transformand aceasta regiune in centrul guvernului atenian. El a creat, deasemenea, un sistem de drenaj, fantani si a construit un templu pentru zei Olimpieni. In secolul urmator, atenienii au construit cladiri publice, templele lui Hefaistos, Zeus si Apollo si au plantat copaci.

Printre cele mai importante monumente din Antica Agora sunt templul lui Hefaistos, cel mai bine conservat templu antic in Grecia, si Porticul Attalus, recent renovat. Porticul a fost de fapt o piata comerciala construita de regele din Pergamus, Attalus, intre 159-138 i.Hr. Astazi functioneaza ca muzeu si gazduieste multe exponate interesante descoperite in timpul sapaturilor in Antica Agora.

Dealul si Monumentul Filopappou din Atena

Dealul Filopappou (sau Philopappou) este o zona verde la sud-vest de Acropole. Este locul de promenada preferat al atenienilor si se pot vedea imprejurimile: Acropole, intregului oras din Atena si Marea Egee care inconjoara Attica. In 115 i.Hr., s-a ridicat un monument dedicat Printul Gaius Julius Antichus Philopappos de Commagene (regiune in vechea Armenia) un roman ce fusese exilat. Monumentul a fost ridicat pe partea de sus a dealului. Dupa exilul sau, Philopappos s-a instalat in Atena, a devenit un cetatean atenian si detinea servicii religioase si civile. El a fost considerat un mare binefacator si a fost foarte stimat de catre rezidenti.

Monumentul lui Philopappos a fost construit din marmura provenita de la Muntele Pentelikon, in apropiere de Atena, si de la Muntele Imittos, la sud-est de Atena. Aproape de monument si ascunse vederii se afla o structura de piatra, cu porti de fier. Conform traditiei, acest lucru este inchisoarea in care Socrate, marele filozof grec a fost intemnitat si a murit. Un drum pavat porneste de la Philopappou si duce spre Dealul Pnyx, loc folosit de marii oratori antichitatii grecesti pentru a primi si a discuta probleme politice. Pe partea cealalta a dealului, se afla teatrul Dora Stratou , care gazduieste spectacole de dans folcloric. Aproape de Philopappou, veti gasi, de asemenea, Observatorul National, un institut stiintific pentru studiul astronomiei si al seismologiei, precum si biserica Agia Marina. La Dealul Philopappou se poate ajunge cu metroul din Atena cu coborare in statiile Thissio sau Acropolis.

Muzeul de Arheologie din Atena

Muzeul National de Arheologie din Atena este plasat pe Bulevardul Patission, in apropiere de Piata Omonia. Primul muzeu arheologic grec a fost infiintat in 1829 pe insula Aegina de catre guvernatorul Ioannis Kapodistrias. Cand Atena a devenit capitala Greciei, in 1830, Muzeul de Arheologie a fost transferat si amplasat in diferite cladiri, de exemplu, in templul lui Hefaistos in Agora antica si la Universitatea din Atena.

Expozitia permanenta a muzeului include elemente din istoria antica a Greciei. Muzeul afiseaza elementele din vremuri preistorice si minoice, perioada clasica, in care Atena a fost la apogeu, din vremea romanilor si perioada elenistica, cea bizantina si venetiana, a ocupatiei otomane, Revolutia greaca si istoria recenta greaca. Pe scurt, muzeul gazduieste expozitii din toate perioadele din istoria Greciei. In colectia antica se regasesc statui de marmura sau piatra, miniaturi, pietre funerare, obiecte de bronz, unelte, arme si obiecte din viata de zi cu zi.

Muzeul de Arheologie se afla la o distanta mica de mers pe jos de la statia Omonia sau Victoria. Acesta este deschis in fiecare zi.

Adresa: Tosista st, 1 si Bl. Patision
Telefon: (+30) 210 82 17 717

Agora romana din Atena

Agora romana este situata in partea de nord a Acropolelui si foarte aproape de statia de metrou Monastiraki. De fapt, acesta este legata de Antica Agora, din Thissio printr-un drum pavat. De fapt Antica Agora a fost locul adunarilor politice pentru atenieni, iar Agora Romana a fost de fapt o piata comerciala deschisa. Potrivit arheologilor, aceasta a fost construita in secolul 1 i.Hr. si o inscriptie ne informeaza ca a fost construit cu fonduri de la Iulius Cezar si Augustus.

Agora romana era formata dintr-o curte in aer liber, inconjurata de colonade pe toate cele patru laturi. Pe latura de est, a existat o serie de magazine si pe latura de sud a existat o fantana. Intrarea principala a fost la vest, dar nu a fost singura ci mai erau si alte intrari care duceau catre Turnul Vanturilor, o cladire octogonala ce obisnuia sa le spuna timpul si sa prezica vremea. In timpul domniei lui Hadrian, Agora Romana a fost pavata cu dale si a fost construita o biblioteca la o mica distanta, faimoasa  Biblioteca a lui Hadrian. Dupa invazia Herulae din 267 d.Hr., Agora romana a devenit centrul comercial si administrativ al Atenei. De-a lungul secolelor, invaziile venetiene si otomane au distrus situl si, treptat, zona a fost acoperita cu case, ateliere, biserici si moschei. O astfel de moschee exista chiar si astazi de langa Agora Romana, Moscheea Fetiye.

Dealul Lycabettus din Atena

Dealul Lycabettus este unul dintre putinele pete verzi din Atena. Dealul este acoperit cu pini si este strabatut de poteci pavate. Amplasat in apropiere de centrul Atenei, dealul are o inaltime de 304m. De fapt, acesta este cel mai inalt punct al bazinului atenian si un loc minunat pentru a savura privelisti uimitoare ale intregului oras, suburbiile sale si marea care inconjoara Atena. Pe partea de sus a dealului, se afla o mica biserica alba, dedicata lui Agios (Sfantul) Georgios, care poate fi vazut din mai multe puncte ale Atenei.

In afara de aceasta biserica, Dealul Lycabettus are de asemenea un restaurant care ofera mancaruri delicioase. Acest loc este ideal pentru cine romantice, cu vedere asupra intregului oras. Dealul Lycabettus este foarte popular atunci cand vine vorba de concerte. Exista un amfiteatru semi-circular pe pantele sale, unde concerteaza grupurile muzicale grecesti si straine in special in serile de vara. Recomandat pentru a ajunge acolo este cu trenul funicular care pleaca din cartierul Kolonaki si a carui calatorie dureaza aproximativ 30 de minute pentru a ajunge in partea de sus. Drumul asfaltat care urca dealul este dur si calatoria te poate epuiza.

Gradinile Nationale din Atena

Chiar in inima Atenei, intre Piata Syntagma si stadionul Kallimarmaro (Panathenaic), se afla faimoasele Gradini Nationale din Atena, o zona frumoasa cate te scapa de centrul orasului zgomotos si ofera relaxare intr-un mediu verde, luxuriant. Este aproape de necrezut ca o astfel de gradina uimitoare este situata printre cele mai aglomerate bulevarde ale orasului si inca mai este si atat de bine protejata de zgomot.

Gradinile Nationale acopera o suprafata de aproximativ 16 hectare si au trei intrari: dinspre Bulevardele Amalias, Vassilissis Sofias si dinspre Megaron Zappeion. Este situata la nord de Piata Syntagma, in imediata vecinatate a Parlamentului elen. Gradinile Nationale se disting prin caile de labirint inguste, banci de lemn si mici lacuri. Aceasta gazduieste o mica gradina zoologica cu capre salbatice, pauni, gaini si alte animale, un Muzeu Botanic, o biblioteca pentru copii, un loc de joaca si o cafenea.

Zappeion Megaron din Atena

Realizat de celebrul arhitect danez Theophil Freiherr von Hansen in 1878, Megaron Zappeion este numit dupa Evangelos Zappas, un om de afaceri din Epir care a jucat un rol major in declansarea Jocurilor Olimpice Zappian, cele care au asternut calea pentru Jocurile Olimpice moderne. El s-a oferit sa sponsorizeze renasterea Jocurilor Olimpice moderne si, in curand, Jocurile Olimpice moderne au avut loc la stadionul Panathenaic Atena in 1896.

Cladirea Zappeion este un tribut adus acestui mare om care a adus Jocurile Olimpice inapoi in lumea moderna. Au jucat rolul de satul olimpic oficial pentru Jocurile Olimpice din 1896 si gazda a evenimentelor de scrima, cladirea Zappeion de astazi, este folosita pentru multe alte evenimente, cum ar fi expozitii publice, degustare de vinuri, expozitii, intalniri de afaceri si multe altele. Mai multe conferinte internationale sunt, de asemenea, gazduite in Zappeion. Retineti ca aici a fost semnata in 1979 de catre prim-ministru de atunci Konstantinos Karamanlis integrarea Greciei in Uniunea Europeana.

Muzeul de Istorie din Atena

Muzeul National de Istorie din Atena este gazduit intr-o cladire neoclasica impresionanta, chiar in inima orasului, la o mica distanta de mers pe jos de la Syntagma si Omonia. Situat la inceputul strazii Stadiou, aceasta cladire dupa ce a adapostit Parlamentul Elen, a devenit un muzeu cand Parlamentul a fost transferat la casa sa actuala din Syntagma.

In curtea Muzeului de Istorie, exista trei statui:

  • statuia lui Theodoros Kolokotronis calare, o figura proeminenta a revolutiei grecesti
  • statuia lui Harilaos Trikoupis, un politician faimos grec al secolului al 19-lea
  • Diligiannis Theodoros, Prim-ministrul grec si oponent politic al Trikoupis, asasinat la intrarea in Parlament in 1905.

Adresa: st Stadiou, 13
Telefon: (+30) 210 32 37 315

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Atena

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe