Inapoi sus
Parthenon, Atena
Acropolele din Atena
esti aici : Sejururi Grecia // Atena // Acropolele din Atena

Acropolele din Atena

 

"Stanca Sacra", Acropole din Atena, este monumentul de marca din Atena si din Grecia. Deasemenea, este cel mai important monument vechi din Europa. Inconjurat de Atena noua, Partheonul inca sta cu mandrie deasupra ei, o reamintire a aurei vechi a orasului. Se poate vedea Acropole si Parthenonul, realizarea finala a arhitecturii orasului clasice si simbol al maretiei, din fiecare parte a Atenei.

Acropola din Atena a fost o fortareata militara in timpul perioadei neolitice, datorita pozitiei sale, care oferea o priveliste deosebita a terenului, precum spre mare. In timpul micenian, a devenit un centru religios, dedicat cultului zeitei Athena, precum si o zona rezidentiala, cel putin pana in secolul al 6-lea i.Hr. Se spune ca locul a fost declarat locuinta zelori de catre Oracol, si, prin urmare, a incetat sa mai fie locuit de oameni. Cele trei temple de importanta majora, Parthenon,  Erechteion si Templul lui Nike, au fost ridicate in perioada clasica (450-330 i.Hr.) pe ramasitele unor temple anterioare. Toate cele trei sunt dedicate sub un aspect diferit zeitei Athena.

Parthenon din Atena

Acest monument este un simbol al civilizatiei grecesti antice. Acesta este cel mai important monument de pana astazi. A fost dedicat zeitei patron al orasului, Athena, deoarece Parthenon inseamna, de asemenea, "apartamentul virginei". Atena era zeita intelepciunii, de razboi si, de asemenea, o fecioara. Parthenonul este situat pe partea de sus a dealului Acropole. El a fost ridicat intre 447 si 432 i.Hr., in momentul varstei de aur a lui Pericle, de catre arhitectul Iktinos si cu ajutorul lui Kallikrates. Pheidias, celebru sculptor atenian a fost supraveghetorul intregului proiect, care este un bun exemplu al stilului arhitectural doric. Este confectionat din marmura pentelica, si este formata din 8 coloane dorice pe fiecare dintre laturile inguste si 17 coloane pe fiecare latura lunga.

Combinatia de metope dorice si friza Ionica de pe peretii este considerata o capodopera unica. Pe partea de est metopele descriu lupta zeilor cu gigantii, si pe partea de est lupta dintre Lapith si centauri. In partea de sud este prezintat triumful grecilor impotriva amazoanelor si in nord victoria Atenei impotriva Troiei. Friza care acopera partile laterale ale templului descrie cel mai important festival religios in Grecia antica, Panathenaea.

Templul Erechteion

Acest templu este situat pe partea cea mai sacra a intregului sfant deal. Aceasta parte a Acropole a fost intr-adevar, sanctuarul unde au avut loc toate cultele si ceremoniile catre Poseidon si Athena. Acesta si-a luat numele dupa ce Poseidon l-a ucis pe Erechtonius, un rege mitic care avea corpul unui sarpe. Templul a fost o parte a proiectului lui Pericles si este situat pe latura de nord a Partenonului. Acesta a fost inceput tarziu, in 421 i.Hr., ca urmare a razboaielor Peloponesiene si constructia s-a incheiat in 406 i.Hr..

Acesta este un exemplu uimitor al arhitecturii Ionice, compus din trei dimensiuni diferite, piese de baza, care sunt: templul principal, pridvoarele de nord si de sud. Cele doua parti ale templului principale sunt, respectiv, dedicate Athenei si lui Poseidon. Pridvorul de nord cu sase coloane duce la Temenos a Pandrossos, locul unde a crescut darul sacru al Athenei pentru oras  oras, maslinul original.

Pridvorul de nord al templului este cel mai cunoscut, deoarece aceasta este cel cu Cariatidele, cele sase femei in locul coloanelor care sustin acoperisul de marmura. Cariatidele au fost sculptate dupa unele modele tinere si frumoase, femei din Karyes, un sat din Laconia.

Templul Atenei Nike

Acest templu mic a fost construit intre 427-424 i.Hr. fiind proiectul arhitectului Kallikrates. Acesta este cocotat pe o platforma la marginea de sud-vest de Acropole, si este inchis pentru vizitatori. Este o cladire aproape patrata, cu arhitectura Ionice cu patru coloane ionice la fiecare capat. Friza sa este impodobita cu o scena minunata reprezentand o conferinta de zei si alte scene mitologice pe laturile de sud si est, si scene de batalii pe celelalte laturi. Cea mai mare parte a frizei a fost distrusa, in timp ce unele parti, cum ar fi reprezentarea frumoasei Atena Nike (Victorie) fixandu-si  sandala, sunt expuse in muzeu Acropole.

Templul Atenei Nike a adapostit o statuie uimitoare a zeitei Athena care detine o rodie, simbol al fertilitatii, in mana dreapta si o casca, simbol al razboiului, in mana stanga. Templul a fost distrus de doua ori: o data dupa ce turcii l-au demontat in 1686 si o data in 1936, cand platforma s-a prabusit. Acesta a fost reconstruit, prin urmare, de doua ori.

Templul Propylaia

Propylaia este pe aceeasi linie ca si Parthenonul, si este poarta monumentala din Acropole. Construit dintr-un proiect de Mnesicles, acesta este compus dintr-un hol central si doua aripi laterale. Sectiunile din templu erau folosit pentru a fi singura cale posibila pentru a intra in Acropole. Aripa de nord a fost decorata cu panouri pictate si au fost folosita ca si galerie foto (de "Pinakotheke"). Aripa de sud a fost anticamera a Templului Atenei Nike, precum si plafonul din sala centrala a fost pictat cu aur si decorat. Aripa de nord a fost decorata cu panouri. Cladirea a fost construita in perioada 437-432 i.Hr., fiind grav avariata in secolul 17 din cauza unei explozii. Restaurarea ei a inceput in 1909 si este inca in desfasurare.

Calea Panathenaic

Calea Panathenaic a fost traseul urmat de procesiunea Panathenaic in timpul festivalului de Panathenaia. Acesta a fost cel mai important eveniment al Atenei antice si a fost dedicat zeitei Athena, constand in dansuri, sportive, concursuri dramatice si muzicale. Traseul trece prin mijlocul Acropole, incepand de la Keramikos si se termina la Erechteion.

Procesiunea era punctul culminant al festivalului si avea loc in ziua ultima zi. Acesta a fost compusa din oameni care transportau animale pentru sacrificii aduse zeitei, fecioare care transportau vase de baut (numite rhytons), muzicieni si fete care detineau salul sacru numit "peplo". Procesiunea ajungea la sfarsit atunci cand fetele plasau peplo pe statuia lui Athena Polias, in interiorul Erechteion.

Statuia Atenei Promachos

Pe Acropole se pot vedea in continuare cateva statui importante, care obisnuiau sa formeze o cale. Pe unul dintre aceste locuri, la 15m de la Propylaea, obisnuia sa existe statuia gigantica a Athenei Promachos (campioana). Aceasta statuie inalta de 9m a fost un simbol al victoriei si a puterei atenienilot impotriva persilor. Acest simbol a fost si motivul pentru care sculptorul sau, celebrul Pheidias, a reprezentat-o pe zeita cu un scut in mana stanga si o sulita in dreapta. Statuia a fost dusa la Constantinopol de catre imparatul Teodosie in 426 i.Hr. A fost distrusa in 1204 de catre locuitorii orasului, care a dat vina pe statuie pentru o invazie a cruciatilor.

Panta de sud-vest de Atena Acropolis

Aceasta zona a Acropole este zona in care erau toate cladirile publice construite. Aici aveau loc principalele activitati artistice, spirituale si religioase ale orasului, prin urmare, este o parte importanta a Atenei antica. Iata care sunt cele mai importante monumente in picioare in acest moment:

Teatrul lui Dionysos

Ruinele ramase ale teatrului construit in secolul al 5-lea din piatra si marmura de catre Lycourgos indica maretia locului: sala a avut 17 000 de locuri din care doar 20 au supravietuit. Societatea greaca arheologica a inceput sapaturile in jurul zonei sanctuarului lui Dionysos "si a adus la lumina teatrul lui Dionysos in 1838. Relieful decorativ al partii din spate este din secolul 2 si descrie viata lui Dionysos si miturile acestuia. Din pacate, cele mai multe dintre figuri sunt fara cap.

In timpul epocii de aur a lui Pericle, cand Atena a fost la apogeu, unul dintre evenimentele majore anuale era Festivalul anual al marii sarbatori dionisiace, a fost introdusa in secolul 6-lea i.Hr. de catre tiranul Peiseistratos. Era un eveniment cultural  foarte interesant. Politicienii si oamenii bogati plateau drame si comedii ale dramaturgilor Euripide Aristofan, Eschil, Sofocle. Vizitatorii veneau din toate zonele din jurul Atticii sa se bucure de teatru si de diferitele festivitati. Romanii au folosit, de asemenea, Teatrul lui Dionisos, pentru evenimente de stat, unele ceremonii si chiar  spectacole de teatru.

Templul Thrasyllos

Acest templu a fost ridicat in 320-319 i.Hr. de catre Thrasyllos. Acesta a fost ridicat pe "katatome", piatre mari, care au fost egalate in mod artificial vertical pentru construirea Teatrului lui Dionysos. Singurele ramasite ale acestui templu sunt cele doua coloane ionice in picioare de mai sus de minunata Capele Panagia Hrysospiliotissa (Doamna noastra din Cavern), care a fost construita intr-o pestera mica de o stanca ascunsa in spatele Teatrului lui Dionysos.

Porticul lui Eumenes

Sub Asclepion se afla o sala cu coloane care a fost construita de Eumenes al doilea, regele Pergamos. (197-159 i.Hr.). Aceasta este o coloana cunoscuta ca Porticul lui Eumenes, si a fost construit din piatra si marmura, folosind ca adapost si ca si o modalitate de promenada pentru publicul teatrului.

Asklepieion

Asklepieion a fost construit dupa 420 i.Hr. si i-a fost inchinata medicului Asklepios, fiul lui Apollo. Este situat pe partea din stanga sus al treptelor de lemn care duc la Teatrul lui Dionysos. Acesta este compus de unele fundatii al Templului din Asklepios, un portiv Doric utilizat ca "katagogion", un portic ionic datand de la sfarsitul secolul 5 i.Hr. si un altar.

Teatrul lui Herodes Atticus

Acest teatru a fost construit de Herodes Atticus, un bogat roman. El a creat acest miracol arhitectural in anul 160, in memoria sotiei sale Regilla. Aceasta constructie uriasa are o raza de 38 de metri, ceea ce ii permite sa ofere spatiu pentru mai mult de 5000 de spectatori. Scaunele au fost facute din marmura. A fost descoperit in 1857-1858 si restaurat in 1950-1961. Festivalul de vara din Atena, care are loc in fiecare an in prezent, utilizeaza Teatrul de Herodes Atticus pentru spectacole muzicale, de dans, sau piese de teatru. Artisti celebri si interpreti din toata lumea merg acolo pentru reprezentatii artistice, si pentru a crea o atmosfera uimitoare.

Muzeul Acropole

Muzeul Acropole poate fi gasit in zona pitoreasca a Makriyianni Atena, pe strada Dionisiu Areopagitou. Este pozitionat in coltul de sud-est a stancii Acropole. A fost construit pentru a gazdui exponate mari care s-au gasit in timpul sapaturilor in Acropole si care au fost prea multe pentru a se potrivi in fostul Muzeul Acropole.

Acest nou Muzeu Acropole gazduieste in principal materiale excavate de pe Acropole din Atena si din alte situri din Attica, cum ar fi templul lui Artemis din Vravrona, sud-est de Atena.

O caracteristica interesanta a acestui muzeu este utilizarea pe scara larga a sticlei pentru constructia interioara si a structurii exterioare. Toate artefacte recuperate de pe situl excavat dateaza din epoca de bronz greaca, romana si epoca bizantina. Este un muzeu cu patru etaje, primele trei niveluri au fost utilizate pentru a prezenta artefacte istorice si ultimul etaj este locul unde se afla magazinul de cadouri, cafeneaua, un restaurant si birouri.

Defapt, acesta este unul dintre principalele motive pentru care acest muzeu a fost creat: pentru a pune presiune Muzeului Britinic de a inapoia marmurele elgin in Grecia, si pentru a le gazdui in intregime. Constructia  Muzeului Acropole a fost acoperita de catre Ministerul grec al Culturii si al Uniunii Europene (Fondul European de Dezvoltare Regionala). Desi a durat mai multi ani pentru a finaliza acest proiect (discutii despre acesta a inceput in 1975), muzeul a fost inaugurat in cele din urma, in iunie 2009. Muzeul Acropole este deschis in fiecare zi de la ora 8 la 20, cu exceptia zilei de luni si de sarbatorile publice elene. Este aproape de statia de metrou Acropolis si usor de vizitat de catre persoanele cu handicap. Fotografierea nu este permisa si toate camerele ale muzeului sunt luminate cu lumina naturala pentru a proteja exponatele. Cofetaria are vedere catre stanca sfanta de la Acropole.

Adresa: Makriyianni Atena, vizavi de Acropole
Telefon: (+30) 210 90 00 900

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Atena

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe